Image

Varför du ska följa ett färdigt styrketräningsprogram


Det finns många färdiga styrketräningsprogram för den som vill ägna sig åt styrketräning. Programmen kan ha olika inriktningar och upplägg, det vanligaste är kanske att de ska förbättra styrkan men det finns även program som är avsedda framförallt för hypertrofi (muskeltillväxt), vissa program innehåller flera helkroppspass i veckan medan andra delar upp kroppen i flera olika pass per vecka.

Varför bör du välja ett färdigt styrketräningsprogram?

Det behöver du inte!

Du kan själv sätta ihop ditt eget program som passar dig bra eller träna utan något specifikt program och ändå få bra resultat ifrån träningen.

Många av de färdiga träningsprogram som finns idag har funnits med ett bra tag. Det innebär att dessa program uppenbarligen har gett resultat hos dem som följt träningsuppläggen eftersom de fortfarande lever vidare. Många klassiska träningsprogram har haft flera tusentals utövare och hade inte de flesta av dessa haft bra erfarenhet från träningen hade programmet troligen inte blivit speciellt långlivat.

Om träningsprogrammet har fungerat på andra personer är det också högst troligt att det kommer att fungera för dig. Vissa av de färdiga styrkeprogrammen har designats av erfarna styrketräningscoacher med flera års erfarenhet från olika typer av styrkebaserade idrotter.

Hur välja rätt program?

Vilket program som passar en bäst kan vara svårt att veta och träningsbehoven ändras oftast med tiden beroende på bland annat träningsvana, ålder, kaloriintag, återhämtning med mera. Ett visst program varar bara under en kort period av ens träningstid och det kan vara värt att byta träningsupplägg ofta för att hela tiden utmana kroppen. De flesta programmen rekommenderas också oftast att följas under några månaders tid och därefter kan det vara dags att gå vidare till ett annat program.

Hur pass bra ett färdigt styrkeprogram fungerar för just dig beror mycket på var du är i din träning. För nybörjare verkar till exempel det mesta fungera bara träningen sker regelbundet och konsekvent, medan den mer träningsvane kan behöva ett mer avancerat upplägg för att kunna utmana musklerna och få progression (ökning).

Om du inte gillar att följa ett färdigt styrketräningsprogram, eller inte tycker att det finns något som verkar passa dig något vidare kan du alltid välja att hämta inspiration ifrån ett program och anpassa det efter dina egna behov eller byta till övningar som du gillar att utföra. Om det finns någon viss övning eller muskelgrupp du vill träna extra går det att lägga till denna övning eller kanske ett helt pass för att få med lite mer specifik träning. Tycker du inte att programmet du valt följa ger något vidare resultat går det alltid att öka eller minska volymen per träningspass, till exempel lägga till några fler set eller dra ner på antalet repetitioner per set och öka vikten istället.

Annons:

Dokumentera träningen

Oavsett om du väljer att följa ett färdigt styrketräningsprogram eller designa ditt eget kan det vara en idé att dokumentera dina framsteg på gymmet. Genom att föra träningsdagbok kan du enkelt följa din egen progression och framförallt komma ihåg vilken vikt du ska använda vid nästa träningspass. Att se sina framsteg på gymmet kan dessutom öka motivationen och göra det enklare att komma iväg på nästa träningspass.


Varför styrketräning?

Anledningarna till att ägna sig åt styrketräning är många och vetenskapen har konstaterat flera fördelar med styrketräning.

Oavsett om det gäller hälsa, livskvalité, hjärnkapacitet, prestation eller om du bara vill förbättra ditt utseende så kan styrketräning hjälpa dig.

Läs mer