Image

Styrkeprogram

Tagg - Fem pass i veckan

Push/Pull/Legs

Tillagd 2018-08-18

Nybörjare  Erfarna  Styrka  Hypertrofi  Tre pass i veckan  Fyra pass i veckan  Fem pass i veckan 


Push/Pull/Legs (PPL) är inget fast träningsprogram utan ett träningsupplägg som verkar vara ganska populärt. Som namnet antyder består PPL av tre olika träningspass som delar upp kroppens muskler mellan de olika passen, i princip är det således ett klassiskt 3-splitprogram.

PPL verkar ha funnits som träningsupplägg sedan lång tid tillbaks och det verkar vara väldigt välbeprövat vilket kanske är på grund av att det är flexibelt och formbart utifrån olika individuella behov såsom träningsfrekvens och val av övningar. Det i sin tur gör att PPL kan passa bra både för nybörjare som mer erfarna inom styrketräningen. Många framstående inom styrkesporten och bodybuildingen verkar förespråkar PPL som träningsupplägg och flera verkar även återkomma till träningsupplägget under olika perioder av sin karriär.

Läs mer   

Bigger Leaner Stronger

Tillagd 2020-07-05

Nybörjare  Styrka  Fem pass i veckan 


Michael Matthews har skrivit en bok där han påstår sig förklara hur vilken man som helst ska kunna nå sin drömkropp. Boken innehåller Matthews syn på träning och kost samt avlivar ett antal myter enligt hans synsätt.

Träningen i boken baseras på styrketräning endera 3, 4 eller 5 pass i veckan kombinerat med en del kardioträning. Träningsupplägget påminner om ett push-pull-legs upplägg och passar framförallt för nybörjare eller de med viss erfarenhet från tidigare träning.

Progressionen sker genom linjär överbelastning i form av en ökning av antalet repetitioner eller ökning av vikterna. En cykel i programmet ska utföras i 8 till 10 veckor och fokus ligger på styrkeökningar.

Läs mer   

Thinner Leaner Stronger

Tillagd 2020-10-10

Fem pass i veckan  Nybörjare  Styrka  Tre pass i veckan  Fyra pass i veckan 


Michael Matthews är en flitig författare som skrivit böcker riktade till både män och kvinnor som vill nå sina drömkroppar. För män kallar han boken Bigger Leaner Stronger medan den bok som framförallt riktar sig mot kvinnor heter Thinner Leaner Stronger.

Träningsprogrammet i denna boken påminner mycket om det program som han presenterar i boken som riktar sig mot män förutom att han bytt ut ett antal övningar för att istället fokusera mer på ben och rumpa då han anser att kvinnor i regel är mer intresserade av att träna detta än vad män är.

Träningen påminner mycket om ett klassiskt Push/Pull/Legs program där muskelgrupperna tränas i olika träningspass i endera 3, 4 eller 5 pass per vecka. Han anser att både de som är helt ovana vid styrketräning samt de med viss tidigare erfarenhet kan ge sig an detta träningsupplägg.

Överbelastningen i programmet sker genom linjär progressiv överbelastning där antalet repetitioner eller ökning av vikt ska ske successivt. Efter 8 till 10 veckors träning bör en veckas deload genomföras.

Läs mer   

PHAT

Tillagd 2020-11-21

Fem pass i veckan  Erfarna  Hypertrofi  Styrka 


PHAT är ett träningsprogram som är framtaget av Layne Norton som är en känd profil inom tränings- och nutritionskretsar. Han tävlar både inom bodybuilding och styrkelyft och är väldigt aktiv i sociala medier.

Programmet kombinerar träning för hypertrofi med träning för styrka och anses kunna ge bra resultat för bådadera. Träningen är uppdelad på fem pass i veckan varav två är styrkeinriktade medan de övriga tre fokuserar mer på hypertrofi. Varje muskelgrupp tränas två gånger i veckan vilket ska ge bättre resultat än det klassiska upplägget med ett pass per muskelgrupp enligt Norton.

Träningsvolymen är hög i detta program och programmet anses främst riktat till dem som tränat ett tag.

Läs mer   

Varför styrketräning?

Anledningarna till att ägna sig åt styrketräning är många och vetenskapen har konstaterat flera fördelar med styrketräning.

Oavsett om det gäller hälsa, livskvalité, hjärnkapacitet, prestation eller om du bara vill förbättra ditt utseende så kan styrketräning hjälpa dig.

Läs mer   

Varför välja färdigt styrketräningsprogram?

Det finns fördelar med att välja att följa ett färdigt styrketräningsprogram.

Styrkeprogram som har visat sig fungera för många av sina utövare har fått leva vidare och det finns goda möljigheter till att de kommer att fungera bra även för dig.

Läs mer